Hoe maak ik een cv?
Als je van plan bent te gaan solliciteren is er een grote kans dat je jezelf de vraag ‘hoe maak ik een cv?’ hebt gesteld. Een goede cv kan je namelijk een voorsprong geven op andere sollicitanten, waardoor jouw cv opvalt en je eerder zult worden aangenomen voor de vacature waarop je hebt gesolliciteerd.
Begrijp het doel van je cv
Stap voor stap denken, dat is de eerste tip. Na het solliciteren is de eerstvolgende stap een sollicitatiegesprek met de werkgever, waarin je nog meer mogelijkheden krijgt om jezelf te profileren. De eerste indruk is het allerbelangrijkste: de basis moet goed zijn. Noemenswaardige details kun je altijd nog tijdens het sollicitatiegesprek behandelen. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om te vermelden dat je een krantenwijk hebt gehad, als je gaat solliciteren op een functie als administratief werker. Het wordt dus afgeraden teveel informatie in je cv op te nemen.
Woordkeuze
Kennis van de sollicitatieprocedure werkt ook in je voordeel. Veel bedrijven werken met digitale databases, waarmee ze kandidaten selecteren op sleutelwoorden. Het kan je kansen aanzienlijk vergroten als je voor het solliciteren eerst onderzoekt welke competenties, vaardigheden en kennis voor soortgelijke functies vaak als eis worden gesteld. Als je jouw cv daarop aanpast, wordt de kans groter dat je door de digitale database als kandidaat wordt geselecteerd. Op het gebied van stijl zijn er ook een paar noemenswaardige tips. Allereerst schrijf je een cv over je persoon, niet vanuit je persoon. Woorden als ‘je’ en ‘ik’ vermijd je dan ook. Verder is een actieve woordkeuze van groot belang. Denk bijvoorbeeld aan werkwoordsvormen als: managede, gaf leiding aan, overtuigde en onderhield.
Controleren, controleren en nog eens controleren
De eerste indruk is, zoals al eerder gezegd, van ongekend belang. Al is je cv nog zo compleet en bezit je alle gewenste competenties, als de eerste indruk niet goed is, maak je geen schijn van kans. Het kortste antwoord op de vraag ‘hoe maak ik een cv?’ is dan ook: zorg voor een goede eerste indruk! Lees na het schrijven van je cv het eerst zelf een aantal keer door, laat het vervolgens door een aantal andere personen controleren en lees het dan zelf nog een paar keer. Elk foutje maakt de kans op succesvol solliciteren een heel stuk kleiner!
Wees eerlijk
Je hebt vast wel eens gehoord van een zogenaamd ‘gat in je cv’. Zo’n gat betekent dat je een periode niet hebt gewerkt of gestudeerd. Voor veel werkgevers is dat een interessant onderwerp om vragen over te stellen. Sommigen kiezen er voor om zo’n gat op te vullen door de tijden van andere banen op te rekken. Als er iets is dat je niet moet doen, dan is het dat. Het gebeurt namelijk steeds vaker dat een werkgever een achtergrondcheck uitvoert, door bijvoorbeeld referenties te raadplegen. Mocht een werkgever erachter komen dat je niet helemaal eerlijk bent geweest, dan kan je die baan wel op je buik schrijven.
Hoe maak ik een cv?
Na het lezen van dit artikel heb je alle kennis om een cv te schrijven waarmee je werkgevers kunt overtuigen dat jij de juiste persoon bent voor de vacature. Begin bij het begin, zorg voor een kort en bondig document met daarin alle belangrijke informatie, gebruik een actieve schrijfstijl met een passende woordkeuze en wees eerlijk. Vervolgens controleer je je cv op eventuele fouten. Als je er dan echt zeker van bent dat die er niet meer in staan, weet je zeker dat jij er in ieder geval alles aan hebt gedaan om succesvol te solliciteren. Veel succes!