Bij het voorbereiden van je sollicitatiegesprek is het wel zo prettig om een idee te hebben met wat voor soort vragen je rekening moet houden. Daarom hierbij de vijf meest voorkomende sollicitatiegesprek vragen en hoe je hierop zou moeten antwoorden.
Houd er rekening mee dat álle vragen erop gericht zijn zich een beeld van jou te vormen op basis waarvan er – in vergelijking met de andere kandidaten! – zal worden beoordeeld of je geschikt bent voor de functie … of niet.
1. Vertel wat over jezelf.
Bereid een antwoord voor van ongeveer een minuut lang, dat samenvat waar je in je carrière staat, waar je vooral goed in bent, met de nadruk op je meest recente wapenfeiten en ervaringen, waarbij je het liefst afrond met hoe je eigenlijk een prima voorbereiding hebt gehad voor deze functie. Het moet bij deze vraag zeker niet gaan om je hele werk- of persoonlijke geschiedenis.
2. Waarom wil je deze baan?
Houd het hier puur inhoudelijk. Praat niet over de secundaire voorwaarden, het salaris, de woon-werk afstand of andere niet-relevante zaken. Hierdoor lijkt het alsof je niet voldoende interesse hebt in het werk zelf. Ben je niet voldoende gemotiveerd om dit werk dag in dag uit te gaan doen en kun je dit niet zo aangeven, dan zou je eigenlijk elders moeten gaan solliciteren.
3. Waarom ga je bij je vorige baan weg?
Ook deze vraag komt voor in elke lijstje meest voorkomende sollicitatiegesprek vragen. Een aantal varianten:
- “Waarom ben je bij je laatste werkgever weggegaan?” (als je werkloos bent)
- “Waarom ben je ontslagen?”
- “Waarom heb je een tijdje niet gewerkt?”
Welke variant je ook krijgt, het is belangrijk dat je het positief houdt. Met negativiteit over je vorige baan, collega’s of werkgever(s) bereik je niks. In het algemeen wordt aangeraden het gesprek te richten op het zoeken naar een nieuwe uitdaging die in je laatste functie niet (meer) aanwezig was.
Zorg dat je antwoord oprecht klinkt, evenals andere rechtmatige redenen die je gerust kunt aanvoeren: zoals inkrimping (bij ontslag), een verhuizing of een (financieel of anders) instabiel geworden situatie bij je vorige werkgever. Ook als het bij een ontslag wat gevoeliger ligt kun je het beste eerlijk antwoorden en aangeven hoe je sindsdien gegroeid bent.
4. Waarom zouden we jou moeten aannemen?
Maak hier een superverkooppraatje van! Een sterk antwoord hier zou een samenvatting moeten geven van je vaardigheden en staat van dienst. Geef ook aan hoe die perfect passen bij deze functie, dat je verwacht (haalbare) goede resultaten te kunnen gaan boeken en hoe je gelooft dat je echt bij het team en het bedrijf past.
5. Hoe ga je om met …
Ook hier een paar varianten:
- “Vertel me over een moment dat je een probleem moest oplossen en hoe je daarmee om bent gegaan.”
- “Hoe ga je om met stressvolle situaties?”
- “Hoe denk je dat je eerste 30, 60, 90 dagen in deze baan eruit zullen gaan zien?”
Met de voorbereiding van deze vraag wil je voorkomen dat je ter plekke een antwoord moet gaan verzinnen en in de stress schiet. Besteed dus behoorlijk wat tijd om over de beantwoording ervan na te denken. Een hulpmiddel hierbij is dat je bedenkt naar welke vaardigheden je potentiële werkgever op zoek is of welke uitdagingen je in deze functie tegen zou kunnen komen. Vind hierbij voorbeelden in je werkgeschiedenis die illustreren dat je de vaardigheden bezit om met de uitdagingen om te kunnen gaan.
Tenslotte: het moet niet klinken alsof je een lesje uit het hoofd hebt geleerd. Wel moet je zoveel op deze vragen hebben geoefend dat je volkomen comfortabel bent met het beantwoorden ervan.