Tijdens een sollicitatiegesprek is het de taak van een personeelsmanager om zoveel mogelijk informatie over de geschiktheid van de kandidaat te verkrijgen.
Deze informatie wordt al vrij snel in het begin van het gesprek duidelijk. De manager zal tijdens het sollicitatiegesprek, nadat hij zichzelf heeft voorgesteld, waarschijnlijk de vraag stellen: vertel iets over jezelf! Door deze vraag voel jij je als sollicitant snel thuis en krijgt de personeelsmanager direct veel informatie over je.
WAT VRAAGT DE INTERVIEWER NOU ECHT?
Als je dit soort vragen gesteld worden, probeert de interviewer een paar eenvoudige dingen te bereiken. Ten eerste wil de personeelsmanager dat je je comfortabel voelt, en dat je het idee krijgt dat je verhaal er ook echt toedoet. Daarnaast tonen ze interesse in je carrière tot dusver. Ook word je hiermee de kans gegeven om jezelf te uiten, en je eigen stijl te tonen, alvorens het gesprek overgaat op specifieke vaardigheden en kwalificaties.
Daarnaast wordt er geluisterd naar hoe je de dingen vertelt, welke zaken je benadrukt of welke aspecten je juist wat meer achterwege laat. Op deze manier probeert de personeelsmanager een gevoel te krijgen van wat voor persoon je eigenlijk bent. Ook kan er hierin al bekeken worden of je geschikt bent voor deze functie, of misschien juist niet. Daarnaast krijg je in dit gedeelte ook de kans om belangrijke informatie aan de personeelsmanager te vertellen, die je niet in jouw curriculum vitae en sollicitatiebrief kon opnemen.
Andere voorbeelden van een soortgelijke openingsvraag zijn:
- Vertel eens iets over je achtergrond
- Wat brengt je hier?
- Vertel eens waar je vandaan komt
HOE REAGEER IK OP “VERTEL IETS OVER JEZELF” IN EEN SOLLICITATIEGESPREK?
NIET doen tijdens de openingsvraag:
1. Klap niet dicht tijdens deze vraag. Het kan heel ongemakkelijk zijn om te vertellen over jezelf, maar zorg ervoor dat je begint met iets wat je ontzettend leuk vindt. Hierdoor wordt het makkelijker om te vertellen. Wanneer je dichtklapt, zal dit worden gezien als een gebrek aan zelfvertrouwen en toont dit eveneens zwakke gespreksvaardigheden. Helaas wordt nog veel te vaak de vraag gesteld wat de personeelsmanager wil weten; het is juist belangrijk dat je vertelt wat je wilt vertellen.
2. Vertel niet zo min mogelijk. Natuurlijk is het begrijpelijk dat je zo min mogelijk wilt vertellen, toch is het niet handig om dat ook in de praktijk te doen. Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld:
Ik ben opgegroeid in Amsterdam. Na mijn middelbare schooltijd heb ik rechten gestudeerd aan de universiteit. Nu ben ik afgestudeerd en ben ik hier op zoek naar een leuke baan.
Zoals je zelf ook kunt zien, weet je nu eigenlijk nog niets van deze persoon, behalve dat hij Amsterdammer is en rechten gestudeerd heeft. Onthoud ook hierbij: Vertel iets over jezelf!
3. Maak je geen zorgen dat de personeelsmanager het saai vindt. Hij zal verdergaan met het gesprek wanneer hij vindt dat hij genoeg gehoord heeft.
WEL doen bij de openingsvraag
1. Behandel de openingsvraag als een waardevolle mogelijkheid en antwoord met vertrouwen. Neem diep adem, ga er goed voor zitten en glimlach! Vertel de personeelsmanager hoe je voor het eerst geïnteresseerd raakte in het werkgebied, en hoe je terecht kwam bij het bedrijf.
2. Vertel over je carrière. Dit zal nooit uitdrukkelijk gezegd worden in een gesprek, maar in een sollicitatiegesprek gaat het om je professionele leven, niet om je persoonlijke leven. Wel kun je bijvoorbeeld in je verhaal meenemen hoe je door je ouders geïnspireerd raakte of hoe je je eerste contactpersoon op de bruiloft van je vriend ontmoette.
Voor de rest, houd het persoonlijke gedeelte minimaal.
3. Verplaats je in de positie van de personeelsmanager: wat zou jij willen weten van een sollicitant? Vertel alles wat je kunt vertellen over de ervaring binnen de branche. Neem hier ook zeker de passie in mee en blijf enthousiast!
KIJK OP LIVECAREER VOOR MEER INFORMATIE
Voordat je jouw sollicitatiegesprek hebt, denk alvast na over antwoorden op dit soort vragen. Of oefen het samen met iemand die je van nuttige feedback kan voorzien. Vertel iets over jezelf! Ook kunt je altijd een bezoekje brengen aan onze website: www.livecareer.com voor aanvullende adviezen.