De vraag ‘welke opmaak gebruik ik voor mijn cv’ is best een belangrijke. Hierbij een handig lijstje om je op de goede weg te helpen, zodat je een cv produceert die aan alle vereisten voldoet.
Zaken waar je rekening mee moet houden:
- Je cv dient een sterke visuele indruk te maken op de beoogde lezers.
- Bij het downloaden wordt je cv een computerprogramma gelezen. Hierbij wil je natuurlijk dat de formattering van je cv overeind blijft. Dit is de reden dat veel kandidaten ervoor kiezen hun Word document in een PDF document om te zetten.
- Ook op papier moet je cv een goede indruk maken, voor als je deze bijvoorbeeld tijdens een carrièrebeurs moet overhandigen.
Basisregels
In het voorbeeld dat wij gebruikt hebben laat je een marge van ongeveer 8 tot 9 cm links vrij om hier de titels van je cv onderdelen te plaatsen. Schrijf deze rubriektitels met hoofdletters en vetgedrukt. Zo zijn deze goed van elkaar te onderscheiden en creëer je een overzichtelijke cv. Rechts zorg je dat je hoofdtekst op één lijn komt te staan. Het gekozen lettertype moet – voor een goede leesbaarheid – een lettergrootte hebben van tussen de 10 en 12. Gebruik het liefst een standaard lettertype, zoals Times New Roman, Arial of Calibri.
Contactgegevens
Je contactgegevens moeten compleet zijn. Je naam mag wat groter en/of vetgedrukt:
NAAM
Straat #
Postcode Plaats
Geboortedatum
Nationaliteit:
Burgerlijke staat:
Telefoon:
Mobiel:
E-mail:
Ervaring
In dit onderdeel komt je werkgeschiedenis te staan. Vermeld je werkgevers in chronologische volgorde, met de meest recente boven. Plaats de begin- en einddata per werkgever links en maak deze vetgedrukt. Rechts, boven aan de rubriek eerst de functietitel (vetgedrukt), daaronder de bedrijfsnaam (vetgedrukt) met daarachter een gedachtestreepje (CTRL + min-toets) en de plaats (niet-vetgedrukt). Daaronder gebruik je opsommingstekens om alle bijzonderheden van deze functie te beschrijven. Hierbij is het handig om de sleutelwoorden in gedachten te houden die ook in de taakomschrijving staan en deze – waar toepasbaar – te gebruiken, zodat je cv een mooie aansluiting vormt op wat ze zoeken.
01/2008 – 05/2010
Functietitel
Bedrijfsnaam – Plaats
– Verantwoordelijkheden / prestaties / getoonde vaardigheden
– Verantwoordelijkheden / prestaties / getoonde vaardigheden
Opleiding
Het gevolgde onderwijs beschrijf je op dezelfde manier, met vetdrukken van wat onderscheiden moet worden (afrondingsjaar, soort onderwijs, naam onderwijsinstituut). Alleen de relevante opleidingen meenemen, evenals de gevolgde cursussen (in principe die met goed gevolg zijn afgerond).
2007
HBO – opleidingsnaam
Naam onderwijsinstituut – Plaats
Certificaten
Mogelijk heb je bij één of meerdere van je werkgevers ook certificaten behaald. Vermeld ook hier alleen wat relevant is en houd de beschrijving kort en bondig. Dit hoeft niet vetgedrukt.
Referenties
Sluit je cv af met de vermelding ‘referenties op aanvraag’. Dit is namelijk niet direct relevant informatie, dus hoef je het ook niet in je cv mee te nemen. Maak van je (twee tot drie) referenties een apart lijstje, het liefst in dezelfde stijl als je cv: dat wil zeggen hetzelfde lettertype, dezelfde marge, met de referentie- en bedrijfsnamen vetgedrukt en niet-vetgedrukte contactgegevens (telefoon en e-mailadres).
Het antwoord op de vraag ‘Welke opmaak gebruik ik voor mijn cv’ zou nu duidelijk moeten zijn. Wat je verder natuurlijk kunt doen is diverse cv voorbeelden bekijken en er eventueel één uitkiezen om – op jouw eigen manier – in te vullen, zodat je zeker weet dat jouw cv de vergelijking met andere doorstaat!