Als je op zoek bent naar een baan, al is het maar een bijbaantje, dan zal je moeten solliciteren. Het eerste contact dat je legt met een potentiële werkgever is negen van de tien keer via een motivatiebrief en een cv. De eerste indruk die je achterlaat is ontzettend belangrijk, want je zult niet de enige kandidaat zijn. Na het lezen van dit artikel weet je waar je op moet letten en welke onderdelen je niet mag vergeten.
Structuur
Een motivatiebrief bestaat over het algemeen uit een aantal basisonderdelen:
– Aanhef
– Eerste alinea
– Kern
– Afsluitende alinea
– Afsluiting brief
Hoe schrijf je een motivatiebrief: de aanhef
In de aanhef schrijf je, als je de naam van de betreffende persoon kent: “Geachte heer/mevrouw (achternaam)”. Mocht je zijn of haar naam niet kennen, dan is het aan te raden deze uit te zoeken. Uiteraard kan er in dat geval ook gekozen worden voor het algemenere “Geachte heer/mevrouw”.
Hoe schrijf je een motivatiebrief: eerste alinea
De eerste alinea is de plaats waar je aangeeft voor welke vacature je solliciteert en waar je de vacature hebt gezien. Deze alinea is over het algemeen kort.
Hoe schrijf je een motivatiebrief: de kern
In de kern van je motivatiebrief schrijf je de belangrijkste redenen waarom jij vindt dat je geschikt bent voor de vacature waarvoor je de sollicitatie schrijft. Welke werkervaring komt precies overeen met de eisen van de functie? Waarom is juist deze baan zo interessant voor je? Geef ook een aantal van je sterke punten aan die aansluiten op het functieprofiel. Beperk je hier vooral tot de hoofdzaken: de bijzaken kun je altijd nog tijdens het sollicitatiegesprek behandelen. Bedenk dat het vooral de eerste indruk is waar het hier om gaat.
Hoe schrijf je een motivatiebrief: de afsluitende alinea
De afsluitende alinea is de plek waar je nog een keer kort aangeeft waarom jij geschikt bent voor de functie. Verder vermeld je dat je cv en referenties in de bijlagen te vinden zijn. Vergeet deze niet toe te voegen. Tot slot bedank je de persoon in kwestie voor zijn of haar tijd en aandacht.
Hoe schrijf je een motivatiebrief: de afsluiting
Tot slot schrijf je een korte afsluiting, zoals: “Met vriendelijke groet”.
Stijl
Naast de inhoud van je motivatiebrief is de stijl ook van groot belang. Zoals al eerder gezegd: beperk je tot de hoofdzaken. Managers zouden in één oogopslag al moeten kunnen zien waarom jij de juiste persoon bent. Een motivatiebrief hoort een zakelijke, professionele toon te hebben. Probeer dus niet grappig te zijn, dat zal over het algemeen alleen maar in je nadeel werken.
Grammatica en spelling
Het kan niet vaak genoeg worden benadrukt dat er geen enkele fout in je motivatiebrief mag staan. Voordat je op de verzendknop drukt, moet je er honderd procent zeker van zijn dat niet alleen de inhoud, maar ook het taalgebruik klopt. Laat je motivatiebrief daarom eerst door een aantal mensen lezen, want vaak zie je zelf een aantal foutjes over het hoofd. Nadat je de verbetersuggesties hebt verwerkt, lees je de brief zelf nog eens door. Als je dan echt zeker weet dat de brief foutloos is, dan kun je hem versturen. Het zou ontzettend zonde zijn om je kansen op succes te verkleinen door het missen van een paar spel- of grammaticafouten. Je brief wordt in de meeste gevallen namelijk meteen al niet meer serieus genomen.
Aan de slag!
Met alle voorgaande tips heb je alles in huis om een heel goede motivatiebrief te schrijven. Neem vooral de tijd, wees specifiek en vergeet niet je brief achteraf te controleren. Het zou zomaar eens het verschil kunnen betekenen tussen een droomcarrière en het niet kunnen vinden van een baan.